13 sep Vroegsignalering en meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Als kraamverzorgende ben je een korte periode intensief aanwezig in een kraamgezin. Soms werk je in een gezin en heb je het gevoel dat er iets niet pluis is. Misschien signaleer je factoren die kunnen leiden tot zorgwekkende situaties voor het kind en/of andere gezinsleden. Weet jij hoe je dan moet handelen? In de scholing Vroegsignalering en meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling leer je wat je taak als kraamverzorgende hierin is en welke stappen je moet zetten om tijdig passende zorgverlening in te schakelen om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen of doen stoppen.
Inhoud
In deze scholing komt het volgende aan bod:
- De betekenis van de term vroegsignalering
- Het (her)kennen van achtergronden van huiselijk geweld en het daarbij toepassen van het balansmodel van Bakker
- Het (her)kennen en signaleren van risicofactoren die kunnen leiden tot zorgwekkende opvoedsituaties voor het kind
- Welke communicatievaardigheden zijn er nodig en welke communicatievormen zet je in bij het voeren van een gesprek met ouders/verzorgers om kindermishandeling te voorkomen
- Je eigen verantwoordelijkheid als kraamverzorgende
- De te volgen stappen binnen de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en het op de juiste manier en het juiste moment toepassen van het TNO vroegsignaleringsformulier
E-learning
Dit is een e-learning die bestaat uit vier modules. Elke module wordt afgerond met een toets. De e-learning wordt afgerond met een eindtoets. De eindtoets kan twee keer herkanst worden. De e-learning duurt 3,5 tot 4 uur. Deze scholing is ook beschikbaar als klassikale variant. In de klassikale variant komen ook de onderwerpen Kindermishandeling en shaken baby syndroom aan bod.
Resultaat
Na het volgen van de e-learning is de kraamverzorgende is op de hoogte van en kan ze voorlichting geven aan het gezin over huiselijk geweld en kindermishandeling. De kraamverzorgende heeft handvaten gekregen om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen. De kraamverzorgende kan een TNO vroegsignaleringsformulier invullen en weet welke instanties er ingelicht dienen te worden bij een verdenking van huiselijk geweld en vroegsignalering.
De scholing
Accreditatie
Er worden voor deze scholing 4 accreditatiepunten door KCKZ toegekend.
- 2019: Cat. A. scholing vroegsignalering (1 punt) & scholing herziene meldcode (1 punt)
2019: Cat B communicatie (1 punt) & kraamzorg in specifieke situaties (1) - 2023: Ond. B3 signaleren en handelen bij risicovolle situaties (2 punten)
2023: Ond. B4 voorlichting en instructie (2 punten)
Kosten
De kosten voor deze scholing bedragen €39,95, incl. mogelijkheid tot begeleidingssessie.
Duur
Deze scholing duurt ca. 3,5 – 4 uur.
Veelgestelde vragen
Waarom kiezen voor We Care College?
We Care College is een door het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) erkend opleidingsinstituut. Enkele kenmerken van onze scholingen:
- Wij bieden een interactief lesprogramma met veel ruimte voor het stellen van vragen
- De scholingen worden ontwikkeld en gegeven door docenten met jarenlange ervaring in de (kraam)zorg. Door de praktijkervaring kunnen zij direct inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen het werkveld.
- Wij hanteren kleine groepen waardoor er persoonlijke aandacht is voor de deelnemers en er door alle deelnemers met praktijksituaties geoefend kan worden.
Is deze scholing KCKZ-gecertificeerd?
Ja, je ontvangt voor deze scholing accreditatiepunten van het KCKZ. We Care College kent deze punten namens het KCKZ toe.
Van wie krijg ik deze scholing?
Ons team bestaat uit vakkundige docenten en trainers die jarenlange ervaring hebben in de (kraam)zorg en het onderwijs. Ze hebben allemaal een passie voor het vak en kijken er naar uit om jou alles te leren over Vroegsignalering en meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
Hoe groot is de groep?
Maximaal 12 deelnemers. De incompanyscholing kan alleen doorgang vinden bij minstens 8 deelnemers.
Hoe kom ik op de locatie?
Het adres van onze locatie in Helmond is:
Kanaaldijk N.W. 67
5707 LC Helmond
Bekijk route
Parkeren kan gratis in de parkeervakken in de straat. Op loopafstand vind je Parkeerterrein Beatrixlaan aan Beatrixlaan 100, 5707 LX Helmond. Voor €3,50 kan je daar de hele dag parkeren. Het ticket daarvoor koop je bij de parkeerautomaat.
Is incompany scholing ook mogelijk?
Wil je deze scholing liever volgen op de locatie van jouw organisatie? Dat kan! Vanaf 8 deelnemers kan de trainer de klassikale les(sen) ook op jouw gewenste locatie geven.
Voor een prijsopgave voor groepen en/of in-companyscholing, mail ons naar info@wecarecollege.nl.
Inschrijven
Wil je je inschrijven voor de scholing Vroegsignalering en meldcode huiselijk geweld?
Heb je een vraag of wil je graag meer informatie over deze scholing? We staan je graag te woord via 06 156 68223 of mail naar info@wecarecollege.nl.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.